Pages

Saturday, December 31, 2016

ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ ငါးသံပရာေပါင္း


မဂၤလာပါ…………….။
ဒီတပတ္အတြက္ကေတာ့ ႏွစ္သစ္ကူးရက္နဲ႔ တိုက္ဆိုင္ေနေတာ့ အိမ္မွာ မိသားစုနဲ႕ နွစ္ကူးၾကိဳရင္း အလြယ္ တကူလုပ္စားႏိုင္မယ့္ ငါးသံပုရာေပါင္းလုပ္နည္းေလးေျပာျပေပးပါမယ္။ ငါးကင္ေတြ၊ အကင္ေတြ စားရတာ႐ိုးေနၿပီမို႔ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ ငါးသံပရာေပါင္းေလးက ရာသီဥတုနဲ႔ အံကိုက္ပါပဲ။ အခ်ိန္လည္း မကုန္၊ ခ်က္ရတာလည္း လြယ္ၿပီး အရသာရွိလို႔ နွစ္ကူးညအတြက္ အထူးသင့္ေတာ္ပါတယ္။ ရာသီဥတုေအးေအးေလးမွာ ဟင္းေရ ပူပူေလးေသာက္ ငါးအရသာ ခ်ိဳခ်ိဳေလးကို အခ်ဥ္ရည္ေလးနဲ႔ တို႔စားလိုက္ရရင္ေတာ့ ေဆြမ်ိဳးေမ့ပါပဲ။
အခု ငါးသံပုရာေပါင္းအတြက္ စတင္ျပင္ဆင္ရေအာင္
 ဒီေန႕ ငါးသံပုရာေပါင္းအတြက္ ကကၠတစ္ငါးကို အသံုးျပဳထားပါတယ္။ တီလာဗီးယားငါးလည္း သံုးလို႔ ရပါတယ္။ ေပစိိလက္ရာကေတာ့ ကကၠတစ္ငါးသံုးတာက သူက အခ်ိဳလည္း ေလးတယ္။ အ႐ိုးလည္း မမ်ားဘူး။  အသားကလည္း ႏူးညံ႔လို႔ပါ။
 ကကၠတစ္ငါး ၃၀သား
နံနံပင္ အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ အနည္းငယ္
ဖက္ဖယ္ရြက္(ခ)ဖက္ဖိုင္(ခ) တံငါငရုတ္လို႔ေခၚတဲ့ အရြက္ အနည္းငယ္
ပင္စိမ္း အနည္းငယ္
 ရွမ္းနံနံ အနည္းငယ္
ရွာလကာရည္ အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ အနည္းငယ္
င႐ုတ္သီးစိမ္း အနည္းငယ္
စပါးလင္ အနည္းငယ္ တို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
 ဖက္ဖယ္ရြက္(ခ)ဖက္ဖိုင္(ခ) တံငါင႐ုတ္လို႔ ေဒသအေခၚအေ၀ၚေတြ ကြဲျပားတဲ့  အရြက္ ပံုေလးျပထားေပးပါတယ္။