မဂၤလါပါ အားလံုးကိုၾကိဳဆုိပါတယ္။ ဥေရာပေရာက္ ျမန္မာမ်ားအတြက္ က႑အစုံအလင္ကို တက္ႏူိင္သမွ် တင္ဆက္သြားမွာျဖစ္ပါတယ္ ပညာေရး/စီးပြာေရး/နည္းပညာနဲ ့မာတီမီဒီယာ တိုေဆြးေႏြးရာ ဘေလာ့တစ္ခုအျဖစ္ ရည္၇ြယ္ပါတယ္။ေက်းဇူးတင္ပါသည္္။

Saturday, December 31, 2016

ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ ငါးသံပရာေပါင္း


မဂၤလာပါ…………….။
ဒီတပတ္အတြက္ကေတာ့ ႏွစ္သစ္ကူးရက္နဲ႔ တိုက္ဆိုင္ေနေတာ့ အိမ္မွာ မိသားစုနဲ႕ နွစ္ကူးၾကိဳရင္း အလြယ္ တကူလုပ္စားႏိုင္မယ့္ ငါးသံပုရာေပါင္းလုပ္နည္းေလးေျပာျပေပးပါမယ္။ ငါးကင္ေတြ၊ အကင္ေတြ စားရတာ႐ိုးေနၿပီမို႔ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ ငါးသံပရာေပါင္းေလးက ရာသီဥတုနဲ႔ အံကိုက္ပါပဲ။ အခ်ိန္လည္း မကုန္၊ ခ်က္ရတာလည္း လြယ္ၿပီး အရသာရွိလို႔ နွစ္ကူးညအတြက္ အထူးသင့္ေတာ္ပါတယ္။ ရာသီဥတုေအးေအးေလးမွာ ဟင္းေရ ပူပူေလးေသာက္ ငါးအရသာ ခ်ိဳခ်ိဳေလးကို အခ်ဥ္ရည္ေလးနဲ႔ တို႔စားလိုက္ရရင္ေတာ့ ေဆြမ်ိဳးေမ့ပါပဲ။
အခု ငါးသံပုရာေပါင္းအတြက္ စတင္ျပင္ဆင္ရေအာင္
 ဒီေန႕ ငါးသံပုရာေပါင္းအတြက္ ကကၠတစ္ငါးကို အသံုးျပဳထားပါတယ္။ တီလာဗီးယားငါးလည္း သံုးလို႔ ရပါတယ္။ ေပစိိလက္ရာကေတာ့ ကကၠတစ္ငါးသံုးတာက သူက အခ်ိဳလည္း ေလးတယ္။ အ႐ိုးလည္း မမ်ားဘူး။  အသားကလည္း ႏူးညံ႔လို႔ပါ။
 ကကၠတစ္ငါး ၃၀သား
နံနံပင္ အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ အနည္းငယ္
ဖက္ဖယ္ရြက္(ခ)ဖက္ဖိုင္(ခ) တံငါငရုတ္လို႔ေခၚတဲ့ အရြက္ အနည္းငယ္
ပင္စိမ္း အနည္းငယ္
 ရွမ္းနံနံ အနည္းငယ္
ရွာလကာရည္ အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ အနည္းငယ္
င႐ုတ္သီးစိမ္း အနည္းငယ္
စပါးလင္ အနည္းငယ္ တို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
 ဖက္ဖယ္ရြက္(ခ)ဖက္ဖိုင္(ခ) တံငါင႐ုတ္လို႔ ေဒသအေခၚအေ၀ၚေတြ ကြဲျပားတဲ့  အရြက္ ပံုေလးျပထားေပးပါတယ္။


ငါးသံပုရာေပါင္းလုပ္ဖို႔ ငါးကို   ဗိုက္ခြဲ ၊ အေၾကးခြံဖယ္ သန္႔စင္၊ ၿပီးရင္ ဓားနဲ႔ မႊန္းၿပီး၊ ဆား၊ ငံျပာရည္ ဆႏြင္းနည္းနည္းနဲ႔ နယ္ကာ နာရီ၀က္ခန္႔ ႏွပ္ထားပါ။
ငါးႏွပ္ထားတဲ့အခ်ိန္မွာ ငါးထည့္ျပဳတ္ဖို႔အတြက္ ျပင္ဆင္ထားလို႔ ရပါတယ္။ ငါးထည့္ျပဳတ္ရင္ အညႇီနံ႔ေပ်ာက္ေအာင္ ခ်င္းအနည္းငယ္ ၊ စပါးလင္ ၂ ပင္ကို ထုေထာင္းၿပီး အထံုးလုပ္ထည့္ကာ ၾကက္သြန္ျဖဴနည္းနည္းနဲ႔ ပင္စိမ္းရြက္တို႔ကို ေရစပ္စပ္နဲ႔ ျပဳတ္ပါ။ အရသာအတြက္ ငံျပာရည္၊ ဆားနဲ႕ ရွာလကာရည္ တို႔ကို ထည့္ပါ။ ဒါမွ ခ်ဥ္ငံစပ္ဟင္းရည္ေလး ရမွာပါ။
ကဲ ဟင္းေရပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ထားၿပီးရင္ ငါးရဲ႕ဗိုက္ထဲကို ထည့္အစာသြပ္ဖို႔ အဆာပလာေလး လုပ္္ရေအာင္။ ငါးဗိုက္ထဲကို ထည့္ဖို႔ အဆာကေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဖက္ဖယ္ရြက္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း ရွမ္းနံနံရြက္တို႔ကို ညက္ေနေအာင္ၾကိတ္ပါ။ ၾကိတ္ထားတဲ့ အရြက္ေတြကို ရွာလကာရည္နည္းနည္း၊ ငံျပာရည္ နည္းနည္းနဲ႔ နယ္ပါ။ ဒါဆိုရင္ ငါးဗိုက္ထဲထည့္ဖို႔ ခ်ဥ္ငံစပ္ ငါးအဆာေလးရပါၿပီ။
အဲ့ဒီေတာ့ ငါးအဆာကို ငါးဗိုက္ထဲ သြပ္ၿပီး ထြက္မက်ေအာင္ ႏွီးေလးနဲ႔ တုပ္ပါ။
ၿပီးရင္ေတာ့ အေစာတုန္းက တည္ထားတဲ့ ဟင္းရည္အိုးထဲ ထည့္ပါ။ ၁၅မိနစ္ေနရင္ ငါးကို တစ္ဖက္လွန္ေပးပါ။ ငါးက အၾကာၾကီး ျပဳတ္စရာမလိုပါဘူး။  ငါးက်က္ၿပီဆိုရင္ မီးပိတ္ၿပီး သံပုရာသီး တစ္စိတ္ေလာက္ကို အိုးထဲကို အရည္ညႇစ္ထည့္ပါ။ သတိျပဳရမွာက မီးပိတ္ၿပီးမွ ထည့္ရမွာပါ။ မဟုတ္ရင္ ခါးသြားတတ္လို႔ပါ။
သူနဲ႔ တြဲဖက္စားဖို႔ အခ်ဥ္ရည္ေဖ်ာ္နည္းေလး ေျပာျပေပးပါမယ္။
အကင္ဆိုင္ေတြ ဘီယာဆိုင္ေတြ မွာ ေပးတဲ့ ဘိတ္(ျမိတ္)ခ်ဥ္ဆိုတာေလး အရင္ေျပာျပပါမယ္။ သူ႔အတြက္ကေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ပါးပါးလွီး၊ ရွာလကာရည္ စတီးဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ငံျပာရည္ စတီးဇြန္း ၁ဇြန္း၊  ဆားအနည္းငယ္ နဲ႔ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ လက္ဖက္စားဇြန္းတစ္ဇြန္းကို ေရာေဖ်ာ္လိုက္ရင္ အရမ္းမို္က္တဲ့ ဘိတ္(ျမိတ္)ခ်ဥ္ေလးရပါၿပီ။
ေနာက္တစ္မ်ိဳးက နံနံပင္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔ကို ေရာၾကိတ္ၿပီး သံပုရာရည္ အနည္းငယ္၊ ငံျပာရည္ အနည္းငယ္နဲ႔ ေရာေဖ်ာ္ထားတာပါ။ သူက အသားကင္ေတြ ငါးကင္ေတြနဲ႔ တြဲစားလို႔ ေကာင္းပါတယ္။ အရသာျပင္းရွရွေလးရွိလို႔ ငါးသံပုရာေပါင္းနဲ႕ တြဲစားဖို႔ အရမ္းလိုက္ဖက္ပါတယ္။
ကဲ အခုဆိုရင္ ခ်ဥ္ငံစပ္ အရသာ ငါးသံပုရာေပါင္းရပါၿပီ။ ႏွစ္ကူးညရဲ႕ ခ်မ္းေအးတဲ့ ညမွာ မိသားစုနဲ႕ ပဲစားစား ၊ မိတ္ေဆြေဘာ္ဒါ အေပါင္းသင္းေတြနဲ႔ပဲ ျမည္းျမည္း လံုး၀ျပီးျပည့္စံုတဲဲ့ အမယ္တစ္ခုပါ။
Credit mizzimaburmese

No comments :

Post a Comment

The lady movie

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...